Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi Panduron leimasimet ovat niin heikkolaatuisia. Katsokaapa itse näitä kuvia. Vasemmalla on hyvälaatuinen leimasin, joka on suoraan valmis käytettäväksi, oikealla taas Panduron leimasin.

49571.jpg

 

49572.jpg

Ongelmana on se, että kun yrittää leimata, niin tuossa Panduron valkoista kumia olevassa leimasimessa suttaantuu myös reunat ja kun leimaa, niin kuvan ympärillä on ikäviä ylimääräisiä musteläiskiä ja koko työ suttaantuu. Sen sijaan parempilaatuisissa leimasimissa kuva on trimmattu hyvin läheltä ääriviivoja ja korkeusero puupalikan ja kumin välillä on niin suuri, että suttaantumista ei tapahdu.

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Apteekki myy kirurginveitsiä, jolla voi itse trimmata leimasinkuviot. Lisäksi halutessaan voi irroittaa koko kumiosan pehmusteineen ja leikata ylimääräiset pois. Tässä tosin haasteeksi muodostuu se, että kuva pitäisi osata kiinnittää juuri oikealle paikalle niin, että se vastaa puumountin toisella puolella olevaa mallikuvaa. Muuten on mahdotonta osata leimata juuri oikeaan paikkaan, kun kuva on aina vinossa ja mutkalla.

Yksi vaihtoehto toki on myös vielä se, että heittää koko puupalikan pois ja tekee leimasimesta nk. unmounted-version eli sellaisen, jossa ei tuollaista kovaa puupalikkaa olekaan. Tämä mielestäni ei ole hyvä vaihtoehto paitsi ehkä niissä tilanteissa, kun säilytystilaa ei juuri ole ja suurin osa leimasimista muutenkin on unmounted-versioita. Puupalikallisilla leimasimilla on jotenkin aina mukavampi leimata, vaikka unmounted-leimasimiinkin on olemassa näppäriä kiinnityssysteemeitä ja hyviä akryylipalikoita.

Sama ongelma tulee myös yleensä vaahtomuovi-mountatuilla leimasimilla. Ne leikkelen ihan tylysti saksilla, koska tärkeämpää on saada siisti leimausjälki kuin säästää leimasimet alkuperäisessä muodossa. Samoin kaikki unmounted-leimasimet trimmaan niin läheltä ääriviivoja kuin mahdollista.

Siispä tämänkin huonosti suunnitellun leimasimen kohtalona on joutua kirurgin veitsen alle. Kannattaa kuitenkin varoa sormiaan, sen verran terävästä kapistuksesta on kyse.